Posted on: 24. augusta 2018 Posted by: Tomáš Comments: 0

 

Starostlivosť o svoje veci berieme ako úplnú samozrejmosť, často až takú, že sa o ne jednoducho nestaráme. Však NIEKEDY ten bicykel premažem, DAKEDY navoskujem lyže, atd… však v servise to aj tak spravia na poriadok! Áno, v servise to na poriadok rozhodne spravíme, avšak pointa starostlivosti o tovar je predovšetkým v predĺžení jeho životnosti – radikálnym spôsobom. Stačí doslova máličko, a bicykel, korčule, bežky i lyže vám vydržia aj mesiace či roky dlhšie, ako obyčajne. V tejto sérii článkov predstavujeme absolútne základnú starostlivosť, ktorú by ste určite nemali zanedbávať, ak ste spokojným užívateľom spomínaných druhov športového náčinia. 

O čo sa teda môžem postarať na svojich korčuliach? V úplnom základe, ktorý zvládne nepochybne aj dieťa, sa nachádza napríklad: 

Čistenie. Presne, úplne obyčajné čistenie! Špina na kolieskach a čepeli sa postupne nabaľuje, alebo priamo presúva stále viac do pohyblivých častí, teda k oskám a ložiskám. Pokiaľ sa vám ložiská znečistia príliš, môžu nečistoty znížiť kvalitu ich valivosti, resp. ich aj úplne zastaviť. V prípade, že máte ložiská rozoberateľné, sa v tomto štádiu ešte stále dajú rozobrať a odmastiť.. Zaberie to pár hodín prplavej roboty s odmasťovačom, ihlou, krabičkou na guličky a hodinárskymi rukami… pričom detailné čistenie asi pol hodinku s čistou handričkou, rozhodnutie je na vás. Nehovoriac o zapúzdrených ložiskách, ktoré síce znesú nečistôt viac, no raz keď začnú drhnúť, niet inej možnosti ako ich rovno meniť za nové!  

 

Ako na to? Vezmite do ruky imbusový kľúč správnej veľkosti, uvoľnite a vyberte osky a vyberte kolieska. Kto chce vec urobiť naozaj na poriadok, vyčistí aj osky a spacer-y (dištančné vložky medzi ložiskami). Komu sa až tak nechce, môže ložiská, samozrejme ak už nie sú veľmi znečistené, utrieť detailne aspoň zvonku, keď sú vsadené do koliesok. Veľmi dobré je aspoň pretrieť aj čepeľ korčulí, teda miesto kde sa vkladajú kolieska. Následne vrátime kolieska na potrebné miesto. 

Čistenie papuče korčule prebieha špeciálnymi čistiacimi prostriedkami, ktoré nijak nepoškodia materiál a účinkujú bez potreby prania obuvi. Ak k takýmto prostriedkom nemáte prístup, radi ich zabezpečíme priamo u nás v Dual Sport-e.

Výmena koliesok. Čože? Ale áno – kolieska je ideálne meniť, a to nie len ich poradie, ale aj natočenie dnu/von na jednotlivej topánke. Mnohí z vás to nerobia, no ak si dáte skutočne minimum námahy, vydržia vám kolieska pokojne až DVAKRÁT DLHŠIE!  

Ako na to? Na vnútornej strane koliesok dochádza k ich draniu, preto ich po odmontovaní otočíme vydratejšou stranou na vonkajšiu stranu korčulí. Pred tým, ako ich namontujeme, je ale ideálne vymeniť ich poradie (pokiaľ používate všetky 4 kolieska rovnakej veľkosti). Ideálny postup po výmene strán je výmena poradia nasledovne: 1. koliesko dať na miesto 3.ho kolieska a naopak. 2. koliesko dať následne na miesto 4.ho kolieska a naopak. Takto sa kolieska budú opotrebovávať rovnomerne a tým, že sa strany a poradie strieda, vydržia aspoň dvakrát dlhšie! 

Správne dotiahnutie a usporiadanie osiek. Je častým problémom doťahovania komponentov celkovo, že ich užívateľ zatiahne priveľmi, alebo veľmi málo. Pri korčuliach sú to našťastie len osky. Tie netreba uťahovať príliš – škodí to nasádzaniu koliesok a aj točeniu ložísk. Každú osku utiahneme len po bod, keď nejde ďalej. Mala by sa dať odšróbovať ľahko, uvoľniť jedným ťahom imbusového kľúča. Takisto je dobré mať osky správne otočené – v prípade uvoľnenia sa tak zabráni ich rýchlemu vypadnutiu a strate! 

Ako na to? Každá oska má dlhú časť a krátku, ktorá sa do nej šróbuje. Najlepší variant je umiestňovať dlhú časť osky z vnútornej strany korčule a vonkajšou ju doťahovať z vonkajšej časti. 

Časť korčúľ, ktorá dostáva zabrať najviac (podvozok) je teda ošetrená, zvyšok je už na šetrnom zaobchádzaní – brzda sa dá používať len keď je nutné, inak používame techniky zastavenia bez brzdy, topánky zbavujeme nečistôt ako bežnú obuv, čepeľ môžeme pri podozrení z uvoľnenia dotiahnuť, šnúrky vymeniť, keď sa trhajú, atď… Samozrejme, nijaká vec nevydrží večne, a preto nás v prípade zháňania konkrétnych dielov, ich výmeny, alebo potrebe rady, neváhajte kontaktovať, či priamo využiť naše služby na servis korčúľ https://www.dualsport.sk/servis-korcul-zilina/ ! Do neho zahŕňame aj výmenu dielov, ako sú pracky, brzdy, papuče, čepele a ostatné, pokiaľ sú k dispozícii.  

Rovnako radi budeme, ak vám čokoľvek z článku prišlo na úžitok – neváhajte napísať, ako sa vám páčil! Prajeme veľa zábavy a bezpečne prežitých pekných športových dní, ktoré vám in-line určite prinesú! 

Leave a Comment