Posted on: 29. septembra 2017 Posted by: Tomáš Comments: 0

Veru, nie sú lyže ako lyže. Hoci na prvý pohľad takmer všetky modely pôsobia rovnako, skrývajú sa za nimi zásadné rozdiely, ktoré môžu urobiť z jazdy zážitok alebo utrpenie. Ako teda správne postupovať pri výbere lyží?

Pre dieťa alebo priamo pre Vás, ideálne je vedieť, čo od lyže požadujete. Pri nákupe cez internet sa dajú parametre preštudovať, v predajni čiastočne prečítať z lyže. Najideálnejší spôsob je však o všetkom sa poradiť s profesionálnym predajcom – odborníkom. Predovšetkým je potrebné zohľadniť základné parametre, primerané štýlu jazdy, ktorý preferujete. Taktiež rozhodne nepodceňujte ani nepreceňujte svoje schopnosti. V mnohých prípadoch to vedie k obstaraniu si lyží príliš tvrdých, alebo naopak – len kvôli vzhľadu a podobným maličkostiam, ku kúpe tovaru nedostatočne vybaveného potrebám zákazníka.

Vo väčšine prípadov cena lyží stúpa spoločne s technológiami a materiálmi použitými pri ich výrobe. Platí teda, hoci nie úplne vždy, čím vyššia cena, tým vyššia kvalita. Pre správny odhad pomeru týchto parametrov je však vždy dobré poradiť sa s odborníkom. Pokiaľ nemáte možnosť navštíviť nás a poradiť sa osobne, ponúkame aspoň stručný prehľad základných parametrov.

MATERIÁL A TECHNOLÓGIE:

Najlacnejšie a teda najjednoduchšie modely bývajú určené predovšetkým začiatočníkom alebo rekreačným jazdcom. Použitý materiál je sklené vlákno a rôzne druhy plastových materiálov. Toto zloženie zabezpečí, aby bol rekreačný jazdec schopný do lyže zatlačiť bez väčšej námahy a tým ju ovládať podľa potreby. Takéto lyže sú teda aj pre začiatočníka dostatočne pružné a zároveň pevné pre jeho štýl jazdy.

Modely lyží pre mierne pokročilých až pokročilých jazdcov sú obohatené o ďalšie materiály, predovšetkým u zákazníkov obľúbeným drevom. Drevené jadro reaguje lepšie a jeho vlastnosti majú dlhšiu trvanlivosť. Treba ale rátať s príplatkom. Ako bolo už spomenuté, nie len zloženie, ale aj technológie zavážia pri výbere lyží pre pokročilých. Už sa nestretávame len so základným vykrojením, ale sú pridávané rôzne vylepšenia pre elimináciu vibrácií, lepšiu stabilitu, torznú tuhosť a iné.

Pokiaľ patríte k skúseným lyžiarom, zvyknutých na vysoké rýchlosti, náročné zjazdovky a máte dobrú techniku, sú práve pre vás určené najvyššie modelové rady lyží. V nich sa spája najkvalitnejšie materiálové zloženie (k spomenutým sa pridáva napr. Titanal, titan a karbón) spolu s technológiami zabezpečujúcimi precíznu jazdu a dokonalé ovládanie v náročných podmienkach.

VYKROJENIE (typ zjazdovky):

Ďalším dôležitým faktorom je vykrojenie lyže. Práve od neho závisí do akej miery je lyža ovládateľná v krátkych oblúkoch, alebo skôr pri obrovskom slalome. Ďalej sa od vykrojenia odvíja aj použitie lyží na rôznych typoch zjazdovky – od upravenej (tzv. menčester) až po úplne neupravený sneh mimo vyhradené svahy (tzv. prach – hlboký prírodný sneh).

V skratke platí toto:

Šírka stredu / pásu lyží do 70 mm: vynikajúca ovládateľnosť na upravených svahoch.

Šírka pásu lyží 71 – 80 mm: najuniverzálnejšie využitie na upravených svahoch, prípadne na zjazdovkách s novým snehom, alebo rozjazdenými od celodennej lyžovačky.

Šírka pásu lyží od 81 mm: lyže dobre reagujúce v hlbšom snehu, na ktorom lepšie „plávajú“. Odporúčajú sa skúseným jazdcom, nakoľko technika jazdy v „prašane“ je  odlišná od klasickej na upravenej zjazdovke, vyžaduje si viacej skúseností, aj väčšiu silu v nohách. Pre jazdu výlučne v hlbokom snehu však odporúčame priamo typ freeride (zväčša v šírke od 90 mm viac).

VYKROJENIE (točivosť):

Ovládanie lyží závisí aj od parametru nazývaného rádius. Rádius je polomer oblúka kružnice, ktorý lyža opíše v prípade, že je jazdená čistým carvingovým štýlom presne podľa oblúku hrany. V skratke to znamená asi toto:

Rádius do 13 metrov: lyže točivé a v krátkych oblúkoch ľahšie ovládateľné, obratnejšie.

Rádius 13,5 – 17 metrov: lyže spravidla pre pokročilejších lyžiarov, na dlhšie oblúky aj rýchlejšiu jazdu, dajú sa využiť najviac univerzálne.

Rádius nad 17 metrov: lyže určené skúseným lyžiarom s dobrou technikou jazdy. Väčšinou ide o rýchle a tvrdé lyže, s úzkym stredom nazývané „obračky“ (na upravené svahy), alebo naopak široké freeride modely (do hlbokého snehu vo voľnej krajine).

Toto sú len hlavné kritériá pri výbere lyží, zohľadnené na základe zhodnotenia svojich schopností. Mnoho ale ovplyvňujú pridané technológie, ktorých je na trhu neúrekom  a každým rokom pribúdajú. Práve preto je, pokiaľ je to možné, najlepšia individuálna porada s odborníkom. Pokiaľ  máte o prvotriednu radu dlhoročného odborníka s praxou záujem, neváhajte využiť našu extra službu – VIP poradenstvo.

Leave a Comment