Posted on: 19. októbra 2019 Posted by: Viliam Lenko Comments: 0

Bežecké lyžovanie bolo v našich krajoch vždy populárne. Dokonca si trúfam tvrdiť že má navrch nad zjazdovým lyžovaním a to nie len v tradícii, ale i obľúbenosti. Prečo? Nuž… mnoho ľudí za tým dnes hľadá práve cenové výhody. Tie sa rozhodne poprieť nedajú, avšak aj z osobnej skúsenosti viem, že toto je len prvotná predstava a vlastne najmenší (i keď tiež podstatný) benefit bežkovania. V skutočnosti je cena nakoniec to posledné, čo vás bude zaujímať. Bežecké lyžovanie, alebo ľudovo bežkovanie, je totiž predovšetkým o obrovskom zážitku! Samozrejme, zjazd má svoje kúzlo – je tam rýchlosť, adrenalín, človek dokonca aj zatlačí do stehien a pocvičí, pokiaľ lyžuje dlhšie. Navyše ide takmer vždy o výjazd s rodinou či priateľmi… Bežecké lyžovanie ponúka zas niečo iné – pohľad viac mimo „upravený“ svet. Na bežkách sa nikto nepretŕča, nejde už tak veľmi o módu a výstrelky. Je úprimné a jasné svojim zámerom. Vydáte sa do prírody, hoci aj po stope, ale predsa len von. Von z každodenných problémov, von z komfortnej zóny. A verte, že hoci by ste aj boli s partiou, minimálne na nejaký čas sa odpútate a stretnete sa sami so sebou. Pretože bežky sú poriadna makačka 😉 či idete rekreačne alebo výkonnostne, dáte si fajnovo, no zdravo a bezpečne do tela! A tak je to dobre 🙂

Na to, čo komu viacej sedí, musí prirodzene prísť každý sám, avšak bežkovanie môžem len a len odporúčať. Akú výstroj si ale vybrať, pokiaľ ste sa pre tento šport už rozhodli? Kto si myslí, že tento článok je pre začínajúcich bežkárov, má pravdu len na polovicu – stretol som sa s naozaj mnohými ľuďmi, ktorí vyberali bežky a výstroj.. no.. proste nejak. Ani neviem ako, a horšie je, že ani oni nevedia. Ono bežkovať sa dá skoro na čomkoľvek, avšak ak zvolíte správne, pokiaľ viete ako na to, posunú sa vaše zážitky na úplne inú úroveň!

Posledné upozornenie – nižšie uvedené informácie nie sú zďaleka len moja skúsenosť, či skúsenosť známych bežkujúcich už dlhé roky.. Ide predovšetkým o priame odporúčania výrobcov v i profesionálnych bežkárov, ktorí dobre vedia, prečo produkty vyrábajú práve takto, a dávajú im tiež patrične zabrať.

 

BEŽKY

Začnime asi tým, čím by začal každý – bežeckými lyžami, zaužívaným žargónom nazývanými aj „bežky“. Je to odrazový mostík k celému vášmu bežeckému svetu. Všetko ostatné (obuv, palice, viazanie, doplnky) sa už dá prispôsobiť typovo naozaj rôzne. Ale bežky musia byť zvolené správne, pokiaľ má byť zážitok kvalitný.

Prvou otázkou je, čo vlastne chcem na bežkách zažiť? Chcem sa vydať do prírody, s partiou alebo sám niekam von, alebo si chcem dať poriadne do tela niekde na upravenej trati? Jedno nevylučuje druhé, no je dobré vedieť, kde sú vaše priority. V podstate rozlišujeme dva základné druhy bežeckých techník. Väčšinovo obľúbené KLASICKÉ bežkovanie, čo je vlastne niečo ako beh na lyžiach v snehu. Druhú techniku predstavuje KORČUĽOVANIE – ako vyplýva z názvu, ide o pohyb ako pri korčuľovaní, akurát ste opäť na bežkách a v snehu… Prvý spôsob sa dá prevádzkovať aj veľmi rekreačne a vyložene zážitkovo. Samozrejme – čím ďalej sa technicky dostanete, tým viac viete z pohybu na klasických bežkách vyťažiť a poriadne si zacvičiť. Tento štýl odporúčame všetkým začiatočníkom, nakoľko je pohybovo o niečo prirodzenejší ako korčuľovanie. Korčuľovanie, na druhú stranu, je už od začiatkov výkonnostnejší štýl, omnoho viac technický a určite namáhavejší.

Je úplne jedno, aký štýl si zvolíte, výber bežky bude VŽDY závisieť od vašej hmotnosti. Áno presne tak. Od výšky postavy nie! Prirodzene, pokiaľ hmotnostne vyhovujete na viacero dĺžok bežky jedného typu, môžete vyberať aj v rámci dĺžok. Univerzálne platí, že klasické bežky sa vyberajú cca o 10-20 cm dlhšie ako je výška vašej postavy. Korčuliarske bežky bývajú kratšie ako klasické, pokiaľ to hmotnosť jazdca dovoľuje. Dĺžkový parameter je ale veľmi individuálny a predovšetkým druhoradý – najpodstatnejšie je spĺňať váhový parameter kvôli správnemu zaťaženiu lyží, následne vyberať vyhovujúcu dĺžku. Na to ale prídete skôr časom. Každý dobrý výrobca udáva ideálne zaťaženie bežiek, určite sa naň neváhajte spýtať pri nákupe! Hoci znalý predajca vám takto vyberá bežky automaticky…

Pokiaľ máte zvolený štýl bežkovania a viete kam sa svojimi proporciami zmestíte, je čas vyberať podrobnejšie. Technická stránka by vydala minimálne na ďalší dlhý článok, a preto ju len veľmi hrubo načrtnem. Bežky majú rôzny typ jadra a tiež zloženie sklznice, ako to už u lyží býva. Takisto môžu byť na sklznici vybavené protišmykom (tzv. šupinou/mge – vhodnejšia pre začiatočníkov), hladké (wax), alebo s „tulením pásom“ (prúžkom kože alebo syntetiky pre kvalitnejší grip, odraz i sklz). Podľa použitia rozlišujeme aj tvar bežiek, možnosti ich voskovania a tak ďalej a tak ďalej…  Všetky parametre by mal zhodnotiť profesionálny predajca, u ktorého bežky nakupujete. Prirodzene sa s kvalitou zloženia dvíha aj cena, to majte vždy na pamäti. Pokiaľ začínate, skutočne nie je nutné hrnúť sa hneď do toho najlepšieho v ponuke. Aj keď zakázané to určite nie je 🙂

OBUV

Bežecká obuv ide ideálne ruka v ruke s bežkami, tj ku klasikárskym bežkám klasikárska obuv, ku korčuliarskym korčuliarska atd. Aké sú opäť rozdiely? Nuž obuv na „klasiku“ býva mäkkšia, prirodzenejšie kopíruje chodidlo počas behu na lyžiach. Ide predovšetkým o kvalitné zachovanie kontroly počas pohybu. To ale platí aj pri korčuľovaní, avšak tým, že pohyb je iný, vyžaduje aj inú obuv – pevnejšiu v členkoch, väčšinou aj vyššiu, viac vystuženú.

Tu už ale predsa len môžeme začať kombinovať. Nejeden zdatnejší, prípadne výkonnostne vyspelejší bežkár chce svoju obuv na klasické bežkovanie pevnejšiu, môže preto bez obáv siahnuť po korčuliarskych modeloch, ktoré sú už od základu o niečo pevnejšie stavané. Vyhne sa príliš veľkej zbytočnej investícii do silných klasikárskych topánok. Takisto pre úplných začiatočníkov v korčuľovaní nie je nutné okamžite nakupovať tvrdé korčuliarske topánky. Pre začiatok si vystačia s dobrou klasikárskou obuvou, pokiaľ je presná.

Rovnako ako pri bežkách, aj v obuvi rozoznávame veľa technických parametrov – od typu zateplenia, cez spevnenie, materiály, systém zapínania… Čo je ale to najdôležitejšie – topánka vám MUSÍ sedieť čo najpresnejšie. Bez tlakov, no určite bez toho, aby bola veľká! Kontrola nad bežkami by tak mohla rapídne klesnúť a vy sa pripravíte o zážitok, prinajhoršom si uženiete zranenie. A to určite nechcete.

Niekto by mohol namietať, že dôležitá je aj podrážka topánky, a teda systém upínania. Áno, toto sledujeme, pokiaľ už máme bežky s viazaním napevno zvolené. V opačnom prípade to určite neriešte a vyberajte podľa toho, čo je vám dobré!!! Podľa obuvi sa vyberá viazanie, nie topánka podľa viazania!

VIAZANIE

Toto je pre novopečeného bežkára azda najviac mätúca téma, no v nových trendoch sa vyzná aj máloktorý „vyslúžilec“… V podstate rozoznávame dva hlavné profily: SNS a NNN. V minulých sezónach prišiel Salomon (SNS) s profilom Prolink, ktorý zaisťuje kompatibilitu s NNN typom. Nebudem vás trápiť skratkami a spôsobmi upínania – najľahšie vyberiete, ak spárujete typ podrážky s typom viazania. Ak by ste si nevedeli poradiť sami, profesionálny predajca vám určite poradí, len musíte vedieť, aké topánky/viazanie máte – a to si jednoducho prečítate priamo na nich/ňom 😉

Technologicky sa viazania rozlišujú aj podľa využitia. Spravidla sú priamo korčuliarske viazania (môže ale nemusí ísť o typ Pilot) zas o niečo pevnejšie aby silnejšie fixovali nohu. Zdatnejší klasikári ich ale s obľubou využívajú na svoj štýl bežeckého lyžovania. Určite sa pri výbere stretnete aj s možnosťou výberu upínacieho typu AUTOMAT vs MANUÁL. Každý typ má svoje výhody aj nevýhody. Mám svoje vlastné preferencie, aj dôvody ktoré k nim vedú, no písať o nich nejdem, pretože vám môže nakoniec vyhovovať aj tak niečo iné 🙂

Existujú aj takzvané BC – backcountry viazania. Ide o typ SNS alebo NNN, no omnoho širší. Používa sa na typ bežiek a obuvi BC, využívaných hlavne do voľného terénu. Bežky BC sú v podstate klasikárske, ale špeciálne upravené na prekvapenia na ceste ako napríklad hlboký sneh, nečakané stúpania i klesania. Práve preto sú nie len širšie, ale vybavené silnejšou hranou, často kovovou, ako sme naučení pri zjazdovkách.

PALICE

Palice na bežecké lyžovanie rozlišujeme podľa druhu takisto na dva základné – klasické a korčuliarske. Existuje aj tretia kategória, spomínané BC, teda backcountry. Každý jeden druh má svoj špecifický tvar košíčka. Madlo, tvar, materiál a technológie opäť závisia nie len od štýlu použitia, ale tiež od priamej potreby a finančných možností obstarávateľa. Výber dĺžky je zásadný, nakoľko príliš dlhé palice môžu spôsobovať zo začiatku problém! Neskôr si skúsenejší bežkári kupujú dlhšie palice kvôli kvalitnejšiemu odrazu, samozrejme tak, aby im vyhovovali. Oni však svoju potrebu poznajú. Ak však len začínate, odporúčam riadiť sa podľa základných odporúčaní:

Palice na klasickú techniku by mali byť dĺžkou cca po vaše ramená, prípadne +2cm/-5cm. Príklad: máte ramená vo výške 152 cm, ideálna dĺžka palíc na začiatok je 150 cm, ani 145 cm dlhou paličkou ešte nič nepokazíte. Pokiaľ chcete ale čo najviac napredovať, rovno si kúpte palice viac k ramenám, bude sa vám lepšie odrážať.

Palice na korčuliarsku techniku bývajú spravidla o niečo dlhšie ako klasické, práve kvôli diagonálnemu použitiu – pri odraze idú smerom von od tela. Odporúčam dĺžku po ramená, komu vyhovuje, tak aj dlhšiu do +5cm. Podobne to funguje aj pri backcountry paliciach, nakoľko rátame s využitím v rôznorodom teréne, kde môžte mať napravo svah hore, naľavo od tela zas dolu, napríklad pri chôdzi v svahu, alebo ak je sneh naozaj hlboký a nepomôže už ani široký klobúčik. BC palice ale majú väčšie možnosti úchopu madla a upravený grip, pretože s podobnými situáciami sa ráta.

VOSKOVANIE A OSTATNÉ DOPLNKY

Nie, nezabudli sme u nás ani na vosky a iné doplnky, viac či menej podstatné, podľa zdatnosti a potrieb bežkárov. Na túto tému však bude potrebný úplne nový a minimálne rovnako dlhý článok… Tak snáď sa ho dočkáte čím skôr. Dovtedy sme vám všetci plne k dispozícii na našej predajni, telefonicky aj prostredníctvom mailu 🙂

Záverom by som chcel znova pripomenúť, že riadiť sa týmito radami nie je povinné, no verím v ich prínos, pokiaľ ešte sami presne neviete, čo potrebujete. Aj v tomto texte nájdete prekliknutím sa cez názvy kategórií rýchlu možnosť návštevy našej stránky.

Ak vás článok niečo naučil, páčil sa vám, alebo s ním dokonca nesúhlasíte, budeme určite radi, ak sa ozvete v komentároch! Prajem vám za celý náš team šťastný výber a spokojnosť počas zážitkov na zasnežených pláňach i upravených dráhach.

Leave a Comment