Posted on: 19. septembra 2019 Posted by: Viliam Lenko Comments: 0
Zdravíme všetkých nadšencov kolobežiek z našej domovskej Žiliny, kde i tento rok prebiehal Mestský Polmaratón. Radi by sme ako účastníci i spolu organizátori prispeli reportom zo svojho pohľadu ako účastníkov preteku.
Takže – Žilinský Polmaratón v kategórii kolobežky prebehol vynikajúco, čomu sa nesmierne tešíme. Atmosféra, ľudia, organizácia dopravy i chodcov… štandardne všetko super, organizátori vedia ako na vec, o čom sme sa v Žiline mohli presvedčiť tento rok už po piaty krát! Tomáš Čelko, ďakujeme!
Ale kolobežky? – to je nie len v našom meste, ale i na Slovensku stále veľmi horúca novinka.. Práve my, ako pretekári, sme mali odštartovať 10 minút pred hlavnými bežeckými disciplínami. Oči divákov zvedavo upierané na štartovaciu bránu nám nahnali do žíl príjemný adrenalín. Samozrejme, v prvej lajne sa usadili favoriti pretekov, ktorí mali svoj prím potvrdiť aj tentoraz. Ako inak, ide predsa o jazdcov českej i slovenskej kolobežkárskej elity.. Aj táto skutočnosť tešila naše spoluorganizátorské srdcia, pričom verím, že nadchla i samotných organizátorov a nejedného diváka!
Ja som síce bývalý bežec, dokonca trailový, no na kolobežke je to úplne niečo iné, a preto som si pekne spočítal svoje šance a šiel až favoritom za chrbty. Napriek tomu som si jednoducho nemohol nechať ujsť rýchly štart práve cez mesto, kde bola trať nespochybniteľne najkrajšia – aspoň z môjho pohľadu.
Vyrazili sme ako rakety jednosmerkami von z Hlinkovho námestia, vrátili sme sa a ďalej cez Pivovarskú ulicu a okolo Auparku sme si to namierili na námestie Mariánske. Kľučkovali sme uličkami dláždenými mačacími hlavami, dokonca jeden jazdec predo mnou len-len že nenabral plechovú zábranu vyznačujúcu trať.. Darmo – štart uličkami mesta bol skutočne poriadna divočina! V začiatkoch sme sa dokonca s kolegami úspešne držali na špici, no po chvíli už začali rozhodovať skúsenosti a nabité mašiny. Bolo mi to jasné hneď ako som už po výjazde z centra začal veľmi rýchlo strácať sily, a v dohľade bol zatiaľ len kolega plus dvaja súťažiaci. Vedel som, že elitu uvidím najbližšie až v cieli.
Každopádne pretek je o radosti z pohybu a súťaživosti samotnej, a teda som dupol do zeme a valil sa ďalej. Výjazd z mesta bol už prirodzene jednoduchý, avšak onedlho mala prísť previerka jazdou popod Dubeň a tiahle stúpanie. To našťastie nebolo až také dlhé a navyše ho spestrovala príjemná saxofónová hudbička.. Nasledoval prejazd popri Tepličke, prechod technicky asi najnáročnejšou pasážou popod most na Ľavobrežnej, a potom v podstate výdaj zvyšných síl na došprintovanie do cieľa.
Nejakých pretekárov som obehol, a teraz som dýchal na chrbty dvom kolegom. Spokojne som si opakoval, ako je dobre, že je trať pekne značená, že aj bez nich by to bolo ok a vedel by som, kade ísť… paradoxne chvíľku po týchto myšlienkach som odbočil úplne zle a tak som si pretek natiahol o pekných pár sekúnd a stratil šancu dobehnúť či predbehnúť kolegov z tímu.
Nevadí, cieľ som vyšprintoval ako sa patrí, a na svoju premiéru musím povedať, že vlastný čas i umiestneníe ma príjemne prekvapili. Nikto sa nemá za čo hanbiť, štartovacie pole bolo jednoducho nabité, či už favoritmi a ostrieľanými harcovníkmi, alebo hobby nadšencami, ochotnými dať do preteku všetko… Tak aj bolo, a preto sme sa všetci po príjazde do cieľa cítili tak dobre a spolupatrične.
Je snáď prirodzené, že trať nemusela vyhovovať každému – predsa len nešlo o vyznačenú rovinku bez prekážok a nejakého technického myslenia.. Ale na preteky sa chodí zápoliť! Na preteky sa chodí zabaviť! Navyše s terénom som si poradil poľahky aj ako úplný kolobežkársky začiatočník 🙂 Pretek, na ktorom sme sa podieľali ako spoluorganizátori i priami účastníci, prebehol nakoniec aj podľa ohlasov ostatných, k veľkej spokojnosti, čomu sa možno len a len tešiť. Taktiež veríme, že práve toto je jedna z ciest, ako osloviť i ďalších, menej smelých a viac váhavých, a ukázať im, že kolobežky sú jedna z ciest, ako si užívať zdravý pohyb!
PS: nesmie chýbať gratulácia víťazom, všetkým statočným zúčastneným, plus dovolím si aj osobitne – našej firemnej reprezentantke Katke, ktorá napriek technicky silno protestujúcej kolobežke, dokázala prísť tretia spomedzi žien.
Ďakujeme všetkým zúčastneným pretekárom, organizátorom i divákom za skvelý deň a verím, že sa na ďalších akciách opäť stretneme!

Leave a Comment