Posted on: 12. októbra 2017 Posted by: Viliam Lenko Comments: 0

Pokiaľ už viete, že vybrať správne lyže nie je len tak, určite nám dáte za pravdu, že často ešte väčší problém je vybrať si „tie pravé“ lyžiarky. Už len trafiť veľkosť nie je jednoduché, dokonca ani priamo počas skúšania na predajni, nehovoriac o ostatných parametroch, ktorými lyžiarska obuv disponuje. Poďme sa teda na túto problematiku pozrieť aspoň trošku bližšie.

Najdôležitejšími parametrami, ktoré je nutné zohľadniť, sú:

VEĽKOSŤ OBUVI: Nie, pri lyžiarskej obuvi to nie je ako pri topánkach na bežné nosenie. Nie, nie je to ani ako pri topánkach na turistiku, alebo akejkoľvek inej obuvi. Mnoho ľudí už skončilo sklamaných, keď sa nenechali poučiť…

Lyžiarska obuv musí nohu držať absolútne pevne. Je nutné, aby mal jazdec čo najvyššiu stabilitu a čo najkvalitnejší prenos síl do lyží, čím sa zabezpečí presnosť ovládania a bezpečnosť jazdy, hoci aj pomalej. Z toho vyplýva jediné – lyžiarky je dobré mať čo najpresnejšie! Či už ste začiatočník, pokročilý, alebo profesionál (tí by o tesnosti lyžiarok vedeli hovoriť). Veľa ľudí si myslí, že presná lyžiarka automaticky obopína nohu ako španielska čižma a veľmi tlačí. Áno aj tento pocit môže nastať, znamená to však jediné – určite nemáte vybranú správnu obuv, resp. lyžujete dlhšie ako je vaše telo zvyknuté.

Veľkosti ako 7, 8, 9,… (UK) alebo 42, 43,… (EU) a im podobné, hoďte za hlavu – každý výrobca ich používa po svojom a čo sa týka presnosti výberu na mieru, nemáte takmer nikdy šancu trafiť správnu veľkosť (!!!). Pri teniskách sa toto tvrdenie môže zdať ako hlúposť, ale tie sú mäkké a poddajné. Lyžiarky nie.

Veľkosti lyžiarskej obuvi sa preto udávajú v centimetroch. Presne tak, centimetre má predsa každý národ, každý výrobca rovnaké J Preto najlepší ukazovateľ je zmerať si vlastné chodidlo na dĺžku aj šírku v cm. Dá sa to aj doma, priložením päty k stene, položením chodidla na papier, a v najdlhšom mieste si urobíte čiarku. Potom stačí už len merať a zaokrúhliť na potrebnú veľkosť nahor. Príklad: od päty po palec má vaše chodidlo dĺžku 26,7 centimetra, budete teda vyberať obuv veľkosti 27. Neodporúčame nechávať priestor väčší ako 5 mm. Najideálnejšie je nenechávať priestor žiaden. Papuče moderných lyžiarok sú vyrobené tak, aby sa priestorovo ešte dostatočne prispôsobili.

Mnoho ľudí si myslí, že lyžiarky by sa mali skúšať v hrubých ponožkách a ešte navyše tam chcú mať priestor. Kdeže! Ponožka stačí tenká – najlepšie termo. Pokiaľ sa po zapnutí lyžiarky dotýkajú vpredu prsty, ale netlačia, je všetko v poriadku. Jedine ak musíte prsty ohýbať, alebo vás tlak na ne vyložene bolí, je niečo zle.

Posledný a pri skúšaní (aj na predajni, kde nemáte skutočného odborníka!) asi najdôležitejší bod je – VŽDY si lyžiarku zapnite! Tlačí hneď po obutí, teda už aj rozopnutá? ZAPNITE!!! Po zatiahnutí klipsní sa noha posunie vzad a prsty získajú oveľa viac priestoru. Je to jednoducho tak, mali sme možnosť poučiť stovky tých, čo pochybovali. Teraz sú radi, že nemajú priveľké lyžiarky J.

K veľkosti ešte toľko – pokiaľ jednoducho chcete mať lyžiarku väčšiu o centimeter, alebo ju skúšať po svojom, je to len a len na vás, no z hľadiska bezpečnosti a pohodlia to odporúčať nikdy nebudeme. A o to predsa pri lyžovaní ide – užiť si voľný čas pohybom a v pohode.

 

FLEX INDEX: ide o parameter určujúci tuhosť ohybu lyžiarky v oblasti komína – tj. vstupnej časti. V skratke, flex index určuje aká tvrdá je lyžiarka na ovládanie počas jazdy.

Čím má jazdec viac skúseností a rokov zvyku v nohách, tým tuhšie lyžiarky vyžaduje. Je jasné, že ich stlačí omnoho ľahšie než začiatočník. Zároveň ich potrebuje tuhé aj kvôli stabilite vo vysokých rýchlostiach. Stabilitu síce potrebuje aj začiatočník, no jemu stačia lyžiarky mäkké, nakoľko bude mať čo robiť aby stlačil aj tie J. Ak si zvykne rýchlo, bude mať aspoň mäkkú a pohodlnú jazdu. Približné zaradenie tuhostí v pomere ku skúsenostiam ponúkame nižšie.

Flex 10 až 60 – najmäkšie flexie sa používajú pri lyžiarkach pre deti až juniorov, v závislosti od ich technickej vyspelosti. Tuhosť lyžiarky väčšinou stúpa s veľkosťou a predpokladaným výdajom síl na jej zvládnutie. Čo sa týka detských lyžiarok, kontrolovať flex má zmysel približne od veľkosti 23 až 25 cm a vyššie. Menšie bývajú prispôsobené na ľahkú a rekreačnú lyžovačku.

Flex 50 až 70 – lyžiari začiatočníci, resp. Pokročilí juniori, váhovo ľahší. Takto mäkké lyžiarky sa dajú využiť aj pri jazde popri malých deťoch, kde sa človek v pomalej rýchlosti nemusí trápiť so stlačením tvrdej lyžiarky. Dámske mäkké flexie sa pohybujú od cca 40 po 60

Flex 75 – 90 – mierne pokročilí jazci, alebo začiatočníci s vyššou váhou, či silnejšími nohami, väčšinou športovci. U žien je táto hranica približne FI 65 – 80.

Flex 90 – 110 – pokročilí jazdci, ktorí berú lyžovanie ako športovú záležitosť, nie len kratochvíľu alebo rekreáciu. Lyžiarky s FI 100 a 110 už spoľahlivo podržia aj ťažšieho chlapa v razantnej jazde. U žien je táto hranica približne na FI 80 – 100.

Flex 115 – 130 – skúsení jazci a jazdkyne. Odporúčame naozaj len lyžiarom s bohatými skúsenosťami, zvyknutých na vysokú rýchlosť, často v strmých alebo dlhých svahoch či hlbokom snehu (inde v podstate takáto tuhosť nemá význam). Dá sa odporučiť aj lyžiarom s veľmi silnými nohami, ktorí sú zároveň milovníkmi vyššej rýchlosti. V každom prípade na takto tuhé lyžiarky je ideálne mať skúsenosť a vypracovanú techniku. Spravidla bývajú tvarované oveľa užšie a na nezvyknutej nohe môžu tlačiť aj keď sú vybrané správne. Treba ich jednoducho zajazdiť a zvyknúť si.

Flex viac ako 130 – využíva sa pri pretekárskej lyžiarskej obuvi.

 

TECHNOLÓGIE: stupeň rôznych vymožeností, vo väčšine prípadov priamo závisí na flex indexe. Čiže čím tuhšie lyžiarky, resp. čím lepší jazdec, tým viac od nich môže človek očakávať po stránkach celkového pohodlia – napr. možnosti nastavenia klipsní a upínania, možnosť tepelného tvarovania, kvalita vnútorného stlania a papuče, nastavenia náklonu do strán, rôzne typy podrážok, atd… Rozhodne sa ale nenechajte nahovoriť na priveľmi tuhé lyžiarky len kvôli technológiám, rovnako ako na mäkké len kvôli cene. Oboje totiž môže predstavovať problém, pokiaľ sú parametrami vzdialené vašim jazdeckým schopnostiam. Tie treba vždy pred kúpou dostatočne kriticky zhodnotiť.

Teraz sa už nemusíte báť hľadať na e-shope aj podľa vlastného uváženia. Pokiaľ preferujete odskúšanie si výstroje priamo na predajni, neváhajte, v Dual Sporte ste vždy vítaní! Ak by ste nás chceli navštíviť, a zaujímate sa o vašu výstroj viac, ponúkame navyše možnosť VIP poradenstva, kde vám profesionál s dlhoročnou praxou v predaji i na svahu, ponúkne produkty „šité na mieru“.

Leave a Comment